דלג על חיפוש
חיפוש
דלג על כניסה לאתר מטפלים
כניסה לאתר מטפלים

כניסה לאתר מטפלים

 
דלג על ניווט מהיר
ניווט מהיר
דלג על Banners
Banners
שמן אורגנו
שייקים של בריאות גרין מגמה

אלף כבאים לא יצליחו לכבות אותי

הטיפול בצרבת ברפואה הסינית
 
 
 

אנשים רבים סובלים מצרבות - תחושה של שריפה שעולה מהקיבה לחזה.
כיצד הרפואה הסינית יכולה לסייע? אלו שינויים באורחות החיים ניתן לבצע על מנת להקל
על התופעה? אולי התחושה של הסובלים מצרבת היא ש"אלף כבאים לא יצליחו לכבות אותי",
אבל בעצם - מטפל אחד ברפואה סינית יכול!

 


בעיניים מערביות:

 

מהי צרבת ומי סובל ממנה?

צרבת היא תופעה נפוצה למדי, וכוללת תחושה של שריפה או כאב לאורך הוושט, לרוב לאחר האוכל.
התחושות באזור החזה עלולות להחמיר בזמן רכינה קדימה, שכיבה או בזמן אכילה. ישנן צרבות
שמחמירות דווקא בשעות הלילה.

 

כאשר אוכל נכנס לקיבה, הסוגר העליון של הקיבה נפתח לקבל את המזון, ונסגר לאחר כניסת

המזון כדי לאפשר לחומצות הקיבה לפרק את המזון. הסוגר בנוי משריר טבעתי שנמצא בקצה

צינור הוושט ובפתח הקיבה. אם שריר זה נפתח לא בעת כניסה של מזון  אלא מחולשה, המזון המעוכל עם מיצי קיבה עולים למעלה לוושט, ומכאן תחושות הכאב והצריבה.

 

כ- 30% מהציבור בישראל סובלים מעת לעת מצרבות (גברים ונשים במידה שווה). במקרה

של צרבת ניתן ליטול תרופות ללא מרשם כדי לטפל בה באופן זמני. אולם חשוב לדעת שצרבת

על בסיס יומיומי היא דבר שמצריך בדיקת רופא, משום שהיא עלולה לרמז על מצבים אחרים:

בקע סרעפתי, מחלת GERD** (רפלוקס קיבתי-וושטי) ועוד.


גורמים שעלולים להחמיר את הצרבת:  

 

• סוגים שונים של מזון (מזון שומני, מתובל, פיקנטי, חריף, משקאות תוססים, שוקולד, קפאין, בצל ועוד).
• ארוחות גדולות.
• משקאות אלכוהוליים (האלכוהול מרפה את השריר הטבעתי בסוגר הקיבה).
• שכיבה מייד בסיום הארוחה.
• עישון סיגריות.
• הימצאות של בקע סרעפתי (מצב בו חלק מהקיבה עולה מעל לסרעפת) - עלול לגרום לצרבות כבעיה
  משנית לבקע.
• תרופות - ישנן תרופות מסויימות שתופעות הלוואי שלהן עלולות להיות צרבות (תרופות הרגעה,
  נוגדי דיכאון, תרופות חוסמות סידן לטיפול בלחץ דם גבוה, אנטי – היסטמינים ועוד).
• עודף משקל - מהווה גורם המשפיע לרעה על צרבות.
• נשים בהריון - בהריון יש ייצור מוגבר של הורמון הפרוגסטרון, הגורם להרפיית שרירים,
  ובכללם שריר הסוגר העליון של הקיבה. בהריון מתקדם יש לחץ פיזי של הרחם על הקיבה, שיכול
  לגרום לצרבות.
• עיכוב בהתרוקנות הקיבה - המזון נמצא זמן רב בקיבה, ועלול לעלות חזרה לוושט. עיכוב שכזה
  יכול להגרם במחלות כמו סכרת, כיב או גידול באזור המעבר בין הקיבה לתריסריון, הפרעות
  בתפקוד השרירים והעצבים בקיבה, ועוד.
• אסטמה - נצפה קשר בין אסטמה לצרבות, אולם קשר זה עדיין לא ברור לגמרי לרופאים.
  אחת הסברות היא שהשיעולים התכופים מהאסטמה יוצרים שינוי לחצים בחלל הבטן, ויוצרים לחץ

  על הקיבה. הסבר אחר הוא שהתרופות לאסטמה שגורמות להרחבת הסימפונות בריאות, גורמות

  בנוסף לשחרור הסוגר העליון של הקיבה.
• סטרס – נמצא כגורם שמחמיר צרבות.

טיפול מערבי:

רוב הצרבות חולפות מעצמן. ניתן לטפל בצרבות במידה חלקית וזמנית, ע"י תרופות הנמכרות
ללא מרשם רופא. במידה והצרבת חמורה או נמשכת תקופה מסויימת, רצוי לגשת לרופא ולקבל

טיפול תרופתי. הטיפול כולל תרופות שחוסמות את תעלות המימן (כמו לנטון, זוטון, אומפרדקס

או לוסק), או את הרצפטורים מסוג H2 ( למשל טגמט). אם הטיפול התרופתי אינו יעיל, אפשר לטפל

בבעיה באופן כירורגי.

 

מומלץ לטפל בצרבות חוזרות משום שמעבר לסבל הכרוך בבעיה, מחלת ה- GERD** עלולה

להסתבך וליצור דלקת בוושט (Esophagitis), היצרות של הוושט (Stricture), ועליה מסויימת

ברמת הסיכון לסרטן הוושט. סיבוך נוסף הוא שאיפה של תוכן קיבתי למערכת הנשימה, והיווצרות

של בעיות נשימה, שיעול ואף דלקת ריאות.

 

ניפוץ מיתוס: חלב מסייע לצרבת – לא נכון!  
בעבר היה נפוץ לחשוב כי שתיית כוס חלב עוזרת לפתרון בעיות של צרבת. החלב הבסיסי

סותר את החומצה הנמצאת בקיבה, וגם את זו שעלתה למעלה לוושט וגורמת לתחושת השריפה

ולכאב, ומכאן ההקלה הזמנית שהוא יוצר. אולם הקיבה שלנו חייבת לשמור על רמת חומציות

של PH 2-3 (חומצית מאוד), ולכן משום שהחלב הוא בסיסי – אחרי ששותים אותו יש תגובה של

הפרשה מוגברת של חומצות בקיבה, על מנת להחזיר את החומציות לרמה הרגילה מחדש.

הפרשה מוגברת זו רק מחמירה את בעיית הצרבת, ומחריפה את המצב.

 


בעיניים סיניות :

 

פעילות הקיבה:
לפי הרפואה הסינית, הקיבה אחראית על עיבוד המזון הנכנס לגוף, והכנתו לעיכול כך שהגוף יוכל
למצות ממנו חומרים חיוניים. כמו כן, הסינים מייחסים לקיבה כיוון טבעי של הורדה מטה.

לכן, כשהקיבה מעלה את המזון המעוכל מעלה, זה אומר שיש בעיה בתפקוד הקיבה. השבת האיזון לקיבה יחזיר לה

את כיוונה הטבעי, והצרבות ייפסקו.

מהי "הטמפרטורה" הנכונה של הקיבה?
מערכת העיכול שלנו צריכה מעט חום כדי לעכל מזון. החום מסייע לריכוך המזון ולפירוק שלו.
"אש העיכול" היא אש מתונה, שמסייעת לעיבוד המזון. מהסיבה הזו מזונות קרים מידי נחשבים
כמחלישים את מערכת העיכול. דוגמאות למזונות בעלי אנרגטיקה קרה מעין אלו הם: מזון לא מבושל,
ירקות טריים, מוצרי חלב, משקאות קרים, קרטיבים, גלידות ועוד.

מצד שני- מזונות חמים מידי עלולים להכניס חום לקיבה, "לשרוף את המזון" בטרם הגוף מיצה
ממנו את הרכיבים החיוניים, ולכן גם מזונות בעלי אנרגטיקה חמה עלולים לפגוע בעיכול.
דוגמאות למזונות מעין אלו הם: מזון חריף/ מתובל/ פיקנטי, מזון מטוגן, מזון שמן, קפה, תה,
קולה, אלכוהול, סוכרים ועוד.

(שימו לב שטמפרטורת ההגשה לא משנה מהותית את האנרגטיקה של המזון. למשל, שתייה

של בירה קרה עדיין מכניסה חום לגוף. בהמשך המאמר נפרט אודות מזונות חמים וקרים).

 

ניתן לומר כי "אש העיכול" צריכה להיות להבה עדינה עליה המזון מתחמם ומבשיל. ולכן יש לצרוך

במתינות שילוב של מזונות קרירים וחמימים כדי לשמור עליה מאוזנת.

 

חשוב לזכור גם שישנם גורמים נוספים שיכולים לגרום לבעיות בקיבה ולצרבות. למשל:

• הרגלי אכילה לא טובים: כמויות גדולות של אוכל בארוחה אחת, מזון שומני מדיי, הפסקות
  גדולות מדיי בין ארוחה לארוחה ועוד.
• הקיבה נמצאת בשיא יכולתה בבוקר, ופעילותה הולכת ופוחתת במשך היום. ולכן ארוחה גדולה
  בלילה עלולה להכביד על הקיבה.
• סטרס ורגשות שונים כמו כעס ודאגה - עלולים לגרום לתקיעות בתנועת הקיבה כלפי מטה.
  לכן השמירה על איזון רגשי חשובה אף היא בטיפול בבעיות קיבה.


טיפול סיני בצרבות :

 

הטיפול הסיני מתבסס תמיד על אבחנה אישית  של מצבו של המטופל. לאחר תשאול מעמיק,

הקשבה לדופק והסתכלות על הלשון, המטפל ירשום פורמולה במרשם אישי, לפי האבחנה.

המרשם ישתנה מעת לעת לפי השיפור במצבו של המטופל.

 

באופן כללי ניתן לצפות שהמטפל ירשום פורמולה למצב האקוטי של התקף צרבת, שתפקידה

לאזן את הקיבה ולהשיב את התנועה הטבעית מטה. ישנם צמחים וחומרים בשימוש הרפואה

הסינית, שהם נוגדי חומציות טבעיים, בשל תכולת הסידן הגבוהה בהם, למשל צדפה בשם Mu Li.
פרט לפורמולה למצב האקוטי, תינתן גם פורמולה למצב הכרוני, שתירשם על פי האבחנה של הרקע של
המטופל והגורמים לבעיה.

טיפים לסובלים מצרבת:

• להימנע מלבישת בגדים שלוחצים על אזור הבטן.
• אכילת ארוחות קטנות, לאורך היום והימנעות מארוחות גדולות.
• "בבוקר אכול כמו מלך, בצהריים כמו נסיך, ובערב כמו עני". הקיבה נמצאת בשיא פעילותה בבוקר.
  ההמלצה היא לפזר את הארוחות כך שהארוחה הגדולה תאכל בבוקר, וכמות המזון תפחת לאורך היום.
• הימנעות מאכילה 2-3 שעות לפני השינה. ארוחה גדולה בערב או בלילה עלולה להכביד על הקיבה.
• מומלץ לצרוך ארוחה פשוטה במרכיביה. ארוחה המערבת מרכיבים רבים עלולה להכביד על הקיבה.
• במקרה של התקף צרבת רצוי להימנע משתיית חלב. על אף ההקלה הזמנית, בהמשך הפרשת חומצות
  הקיבה תתגבר, והצרבת תחמיר.
• מומלץ להימנע מעישון. עישון מכניס חום לגוף, ובשל הקרבה הפיזית של הריאות והקיבה, החום
  שהסיגריות מכניסות לריאות – עלול לעבור לקיבה, וליצור צרבות.

מזונות מומלצים:

• ירקות: מלפפון, סלק אדום, תפוח אדמה, בטטה, ארטישוק ירושלמי, שעועית ירוקה, שעועית לימה, אצות ים.
• דגנים: חיטה, אורז.
• פירות: אבטיח, מלון, אגסים, תפוחים.
• שקדים.
• טופו: טופו מופק מסויה. אמנם שמן הסויה מעורר צרבת בשל תכולת השומן הגבוהה, אולם טופו
  הוא מזון קריר, ולכן יטיב עם הסובלים מצרבת.
• מוצרי חלב: צריכה מתונה של מוצרי חלב תוסיף אנרגיה מקררת לקיבה. זכרו שזהו אינו טיפול
  בזמן התקף!
• מן החי: ביצים, סרדינים. מזונות אלו מכילים חומרי הזנה מצויינים, והם יסייעו לרפד את
  הקיבה ולהגן עליה.

מזונות שמהם מומלץ להפחית או להימנע:

• תבלינים: שום, פלפל חריף, בצל, חרדל, כמון, ג'ינג'ר, שמיר, פטרוזיליה, קינמון, בזיליקום,
  הל ושאר תבלינים חריפים.
• בשר: כבש ובקר נחשבים לבשרים שמכניסים חום לגוף.
• שתיה: קפה, תה המכיל קפאין, משקאות מוגזים, אלכוהול.
• שמנים: מומלץ להפחית במזון מטוגן או עשיר בשמנים. במיוחד אגוזים ושמן סויה ידועים
  כמעוררי צרבת.
• מתוק: יש להשתדל ולהפחית צריכת סוכרים. שוקולד מעורר צרבת בשל תכולת סוכר ושמן גבוהות.


כדי להימנע מבעיות קיבה וצרבות, יש לשמור על התפקוד התקין של הקיבה. במקרה שהטיפול

הביתי אינו עוזר, מומלץ לפנות למטפל ברפואה סינית, שיוכל להתאים טיפול אישי בעזרת דיקור

וצמחי מרפא וללוות אתכם לאורך זמן.

 


** GERD – GastroEsophageal Reflux Disease, החזר וושטי-גסטרולוגי. המחלה מוגדרת כמצב כרוני של

  עליות חוזרות של תוכן הקיבה (רפלוקס) אל הוושט, עד כדי גרימת נזק לרקמות הוושט.

עבור לתוכן העמוד